Στα Ελληνικά του Ξενοφώντα, στο κεφάλαιο 2 και στις παραγράφους 16-23 , παρακολουθήσαμε όλο το διπλωματικό σκηνικό που ακολούθησε μετά την ήττα της Αθήνας, αλλά και τους όρους της συνθήκης που ακολούθησε. Συγκεκριμένα είδαμε τους διαπραγματευτές και τη στάση τους, τις απόψεις των εχθρών της Αθήνας για την τύχη της, τη θέση που τελικά διατύπωσε η Σπάρτη.
το πιο διάσημο φιλί στην Αμερική μετά την συνθηκολόγηση με την Ιαπωνία
Τι λέτε; Ν’ αφήσουμε για λίγο τα Αρχαία και να ψάξουμε μέσα στην Ιστορία να βρούμε συνθήκες που τερμάτισαν μακροχρόνιους και αιματηρούς πολέμους; Άραγε θα μπορέσουμε να διακρίνουμε και ομοιότητες ή να επισημάνουμε και διαφορές; Ας ψάξουμε λοιπόν!!!
Και τέλος μια μικρή παρατήρηση … φιλολογικού περιεχομένου! Εργασία δεν θα πει αντιγράφω και επικολλώ τις πληροφορίες. Ένας από τους στόχους μας είναι η παραγωγή λόγου, στην οποία όλοι μάλλον χρειαζόμαστε εξάσκηση! Κι αν νομίζετε ότι η καλλιέργεια του γραπτού λόγου επιτυγχάνεται μόνο μέσα από το μάθημα της έκθεσης, είστε πολύ γελασμένοι!!! Όσο περισσότερο γράφω και εκφράζομαι, τόσο καλύτερος ή καλύτερη γίνομαι! Όσο περισσότερο συζητώ και αναζητώ επιχειρήματα για να στηρίξω την άποψή μου, τόσο περισσότερο ωριμάζω και γίνομαι νέος ή νέα με «ανάστημα» και φυσικά με προσωπικότητα!
Στο θέμα μας λοιπόν! Προτείνω να εργαστούμε ως εξής:
Ø Αναζητούμε στο διαδίκτυο πληροφορίες για τους πολέμους που προτείνονται.
Ø Καταγράφουμε τα αντίπαλα μέρη, τους συμμάχους, αν υπάρχουν, και την έκβαση του πόλέμου.
Ø Επισημαίνουμε τη συνθηκολόγηση ή τις συνθήκες και κάποιους από τους όρους.
Ø Σχολιάζουμε.
Ερευνούμε για:
Α) ατυχή πόλεμο – 1897
Β) α΄ παγκόσμιο πόλεμο – συνθήκη των Βερσαλλιών
Γ) β΄ παγκόσμιο πόλεμο – η συνθηκολόγηση
Ø Τις απαντήσεις μπορείτε να τις γράψετε στο τετράδιό σας ή να τις περάσετε σ΄ ένα φύλλο word, να προσθέσετε εικόνες και να τις ταχυδρομήσετε στο mail μου. Θα απαντήσω σε όλους, να είστε σίγουροι και βέβαια θα βαθμολογηθείτε για την προσπάθειά σας. Με ενδιαφέρον περιμένω κυρίως τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σας!!!
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
Η Ιαπωνία συνθηκολογεί άνευ όρων και σταματά κάθε πολεμική δραστηριότητα. Ο Αμερικανός αρχιστράτηγος Ντάγκλας Μακ Αρθουρ (όρθιος δίπλα στην καρέκλα). Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Ιαπωνίας στρατηγός Γιοσιτζίρο Ουμάτζου (εδώ υπογράφει)ως εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων της χώρας
εικόνα από την απελευθέρωση του Παρισιού το Αύγουστο του 1944