Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2016

ΤΟ ΜΠΛΟΚΟ ΤΗΣ ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ

Το μπλόκο της Κοκκινιάς




[Διαθεματική εργασία]

Α/ Ας θυμηθούμε την αφορμή:
Τη διαβάσαμε στα Ελληνικά του Ξενοφώντα. Οι Τριάκοντα τύραννοι, βλέποντας τη συνεχή ενίσχυση των δημοκρατικών εξόριστων Αθηναίων και προμαντεύοντας την ήττα τους, θέλησαν να εξασφαλίσουν για τη σωτηρία τους ένα καταφύγιο στην Ελευσίνα. Συγκέντρωσαν λοιπόν όλους τους πολίτες («μπλόκο») για μια δήθεν απογραφή, τους συνέλαβαν και με φανερή ψηφοφορία μετά από μια παρωδία δίκης, τους οδήγησαν, αθώους ανθρώπους, στο εκτελεστικό απόσπασμα!

 Το γεγονός αυτό της πρωτοφανούς τρομοκρατίας και βαρβαρότητας μας δίνει το έναυσμα να ερευνήσουμε ένα παρόμοιο περιστατικό της νεότερης και σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, που εντάσσεται στην  αντίσταση των Ελλήνων την περίοδο της γερμανικής κατοχής και καταδεικνύει τις θηριωδίες του ναζιστικού καθεστώτος.

 Ο Μανώλης Γλέζος, ένας ήρωας της εθνικής αντίστασης, στο δίτομο έργο του για την εποποιΐα του 1940-1944, σημειώνει στο «Μαρτυρολόγιο του Ελληνικού λαού», όπως το ονομάζει, την ακόλουθη λιτή επισήμανση: «Νίκαια, Πειραιά. Στις 9 Μαρτίου 1944 το πρώτο μπλόκο με 1500 ομήρους και 90 εκτελεσμένους. Στις 17 Αυγούστου 1944, στο δεύτερο μπλόκο, συλλαμβάνονται 4000 όμηροι. Από αυτούς 240 εκτελέστηκαν επί τόπου στην Οσία Ξένη και στις 29 Σεπτεμβρίου 1944, στο τρίτο μπλόκο, σκοτώνουν 9 και τραυματίζουν 32.»

 Ας ψάξουμε λοιπόν κι ας μάθουμε τι έγινε εκείνη τη μέρα του ζεστού καλοκαιριού λίγο μετά τη γιορτή της Παναγίας και μάλιστα μέσα από τις διηγήσεις των ανθρώπων που βίωσαν τις τραγικές εκείνες στιγμές. Θα χωριστούμε σε ομάδες, αλλά όλοι  θα δούμε το βίντεο από το Αρχείο της ΕΡΤ με τις προσωπικές μαρτυρίες και θα έχουμε ως άσκηση, ο καθένας στο τετράδιό του, να καταγράψουμε τα στιγμιότυπα εκείνα που μας συγκίνησαν περισσότερο.